Babeczka po fiÅ„sku – super przepis, zrobisz jÄ… w 25 minut. Uwielbiam jej smak.
Składniki:
- 2 jajka,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mÄ…ki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem w jednej misce. Potem dodajemy do tego mąkę, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Całość należy tak wymieszać, aby w środku nie było żadnych grudek.
Warto wiedzieć, że kwaśną śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym o obniżonej zawartości tłuszczu lub kefirem, dzięki czemu całość będzie bardziej fit.
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub dokładnie smarujemy masłem. Ciasto wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy (ok.180 stopni), a potem wkładamy do niego blachę na dwadzieścia minut.
Po tym czasie blachę należy wyjąć z piekarnika, ciasto wyjąć z formy i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Babkę fińską można w dowolny sposób udekorować.
Można posłużyć się cukrem pudrem lub też innym dodatkiem. Potem pozostanie już tylko delektować się smakiem tej niezwykłej babki fińskiej.