Babeczka po fińsku – super przepis, zrobisz ją w 25 minut. Uwielbiam jej smak.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem w jednej misce. Potem dodajemy do tego mąkę, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Całość należy tak wymieszać, aby w środku nie było żadnych grudek.

Warto wiedzieć, że kwaśną śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym o obniżonej zawartości tłuszczu lub kefirem, dzięki czemu całość będzie bardziej fit.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub dokładnie smarujemy masłem. Ciasto wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy (ok.180 stopni), a potem wkładamy do niego blachę na dwadzieścia minut.

Po tym czasie blachę należy wyjąć z piekarnika, ciasto wyjąć z formy i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Babkę fińską można w dowolny sposób udekorować.

Można posłużyć się cukrem pudrem lub też innym dodatkiem. Potem pozostanie już tylko delektować się smakiem tej niezwykłej babki fińskiej.

Jest to dobra propozycja na deser w razie wizyty niezapowiedzianych gości.