Przepis na Rumuńskie gołąbki – o wiele smaczniejsze niż te tradycyjne. Obłędny smak

Gołąbki to potrawa znana w wielu krajach, w każdej kulturze, a nawet w każdym domu przygotowanie gołąbków może wyglądać inaczej.

To sprawia, że jest to wyjątkowe danie, które można spróbować i zasmakować w wielu wersjach. Jeśli do tej pory przygotowywałeś/aś gołąbki w klasycznej polskiej wersji zachęcamy do wypróbowania rumuńskiej wersji gołąbków, które mogą posmakować Ci jeszcze bardziej.

Uwaga! Rumuńskie gołąbki to danie, które jest w stanie zmienić Twoje życie.

W oryginalnej wersji gołąbków rumuńskich od lat używa się kilku rodzajów mięsa. Jeśli jednak Ty preferujesz jeden rodzaj mięsa to doskonale sprawdzi się mielone mięso z indyka, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny.

Sukces nowej wersji tego dania tkwi w szczegółach czyli podstawie – gołąbkach, a także pysznym soczystym sosie.

Do zrobienia gołąbków potrzebujesz:

  • głowa kapusty białej lub włoskiej
  • 250 g mielonego mięsa
  • 100 g ryżu
  • 125ml  wody
  • 1x marchew
  • 1x cebula
  • sól i pieprz

Do zrobienia sosu potrzebujesz:

  • 2x pomidory
  • 4x ząbki czosnku
  • 100g sera
  • 2 łyżki śmietany
  • pęczek ziół np. pietruszki i koperku

Sposób przygotowania:

Ostrożnie usuń głąb z kapusty za pomocą noża, a następnie włóż ją do wrzącej wody. Po kilku minutach liście powinny w łatwy sposób oddzielać się od kapusty. Pojedyncze liście wkładaj do zimnej wody, a później odetnij twardą część u nasady liścia.